Кафето – сутрешният ритуал

0
74
Pixabay images

Едно от първите неща като се събудим рано сутрин, е да отидем в кухнята и да си направим от вълшебния еликсир наречен кафе! Дали то има наистина такива чудновати свойства или навика и удоволствието да започваме денят с чаша ароматно кафе, стои в основата на популярността му? Смята се, че кафето произхожда от древен Йемен и постепенно е изнесено и по други части на света, като разпространението му е било съпроводено с много интересни и куриозни факти и събития. В Турция например, кафето си създало своите привърженици, но и своите врагове – цялата отоманска империя се разделила на два лагера – привържениците на кафето и на другия полюс тези, които го заклеймяват. Стигнало се дотам, че дори бил издаден указ, с който кафенетата били затваряни. Но в други страни на Европа като Холандия, Франция и Италия, то било скъпа и аристократична напитка. До днес, когато е неизменна част от ежедневието ни – помага ни да се разсъним сутрин, ободрява ни и ни зарежда със сили за предизвикателствата на новия ден.

Първото нещо, което повечето хора правят щом пристигнат в офиса си, е да си вземат чаша кафе. Дали по навик или наистина имат нужда, факт е че сутрешната чаша ободряваща напитка е ритуал, който стриктно спазват много хора. Научно доказано е и ползата от пиенето на кафе – то повишава настроението, помага за справяне с мускулните болки след напрегнати натоварвания, подобрява паметта. Но и прекомерната му употреба не е препоръчителна, всичко трябва да е с мярка. Не забравяйте, че кофеинът също има своите странични ефекти. Кафето има своето приложение и в сферата на козметиката, особено в борбата срещу целулита. То присъства в редица скрабове за тяло, като действа бързо и ефикасно, особено ако човек е постоянен.

От всичко до тук става ясно, че кафето е важна част от нашия живот, еднакво обичано и почитано от царски особи и от обикновените хора, внасящо в деня ни чар и опияняващ аромат на нещо истинско. А и може би неговата най-важната особеност е способността му да ни събира на раздумка, сладките срещи с близки приятели, споделени тайни, щастливи мигове, тъжни спомени или просто радостта и възможността да споделиш, чаша вълшебен еликсир с любими хора. Сам или с приятели, за тонус или просто за удоволствие кафето е било и ще си остане неделим спътник от нашия живот!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here